El dolor menstrual, o dismenorrea, és el dolor que apareix a la part baixa de l’abdomen (pelvis) uns dies abans, durant o després d’un període menstrual. Afecta aproximadament un terç de les dones, sobretot adolescents i adultes joves.
El dolor de vegades és agut i espasmòdic, mentre que en altres és constant i sord. De vegades, es pot irradiar a la regió lumbar o cap a les cames, i es pot associar amb cefalea, nàusees i vòmits, restrenyiment o diarrea, i irritabilitat.
Hi ha dos tipus de dismenorrea: primària i secundària. La més comuna és la dismenorrea primària, que sol afectar les dones més joves i sense fills, i es deu a l’acció d’unes substàncies anomenades prostaglandines, que estimulen la contracció i la relaxació de l’úter, provocant així les rampes. En canvi, la dismenorrea secundària, més present en dones de més de 30 anys amb fills, està causada per una malaltia subjacent, com ara endometriosi o miomes.
Què puc fer?
Abans de res, cal anar al metge perquè descarti la presència d’una malaltia causant del dolor menstrual.
Si s’estableix que es tracta d’una dismenorrea primària, hi ha algunes mesures que pots provar per ajudar a alleujar el dolor:
- Realitzar exercici físic regular.
- Reduir el consum de tabac, alcohol i cafeïna.
- Dormir les hores necessàries.
- Seguir una dieta equilibrada, rica en vegetals i fruites i baixa en greixos saturats.
- Hidratar-te bé.
- Usar un coixinet calent o una bossa d’aigua calenta a la part inferior de l’abdomen.
- Prendre un bany calent.
- Practicar tècniques de relaxació, incloent-hi ioga i meditació.
Si persisteix el dolor malgrat aquestes mesures, pots prendre analgèsics antiinflamatoris o tractaments hormonals anticonceptius, que ajuden a reduir els símptomes.
Consulta amb el teu metge o farmacèutic perquè t’orienti sobre quina és la millor elecció per a tu.
Fonts: Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. https://sego.es/mujeres/Dolor_menstrual.pdf; MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/periodpain.html